Blog

Rajče mi změnilo život, říká zakladatel Miroslav Buček

Rajče mi změnilo život, říká zakladatel Miroslav Buček

16. prosince 2017 · Eva Nováčková

V květnu roku 2005 oficiálně začalo fungovat Rajce.net, největší české úložiště fotek. Už v roce 2007 bylo na Rajčeti 10 milionů fotek a o rok později pokořilo hranici 50 milionů fotek. V srpnu 2017 slaví Rajče jednu miliardu nahraných fotek. K této příležitosti jsme vyzpovídali zakladatele Rajčete Mirka Bučka.

Jaké to je mít zodpovědnost za miliardu fotek? Pomáhají vám se závazkem kolegové nebo občas v noci nespíte a říkáte si, co by se stalo, kdyby...?

Já už se v současnosti ukládáním fotek nezabývám. Mají to na starosti kluci z vývojářského týmu. Když jsem v počátcích programoval Rajče já, fungovalo ukládaní fotek na úplně jiném principu než dnes, kdy používáme velmi sofistikovanou technologii.

O fotky se staráme velice pečlivě. Ve skutečnosti teď máme na Rajčeti dohromady 4 miliardy souborů. Každou fotku totiž ukládáme na dvě různá místa na našich 90 serverech. Ke každé z navíc patří i náhledová fotka. Takže když se něco pokazí, jsou fotky zálohované na dvou místech. Díky tomu o svoje fotky zatím nikdo nepřišel a my se budeme snažit, aby se na tom nic nezměnilo.

Pamatujete si, kdy vás napadlo vytvořit Rajče?

Rajče vzniklo proto, že jsem ho potřeboval já sám. Před 13 lety byly digitální foťáky výjimkou. Nosil jsem fotky na negativech do fotolabu, kde mi je oskenovali a nahráli na CD. Jenže takové naskenované fotky jsou moc velké pro vystavování na internetu. A protože se rád chlubím a navíc jsem líný člověk, rozhodl jsem se udělat prográmek, který fotky zmenší a nahraje na internet. Díky tomu jsem mohl fotky posílat rodině a kamarádům a nemusel je zdlouhavě ručně zmenšovat.

Rajče Mirek Buček vytvořil, protože ho sám potřeboval. Od počátku ho ale chtěl rozšířit.

A jak vás napadl název Rajče?

Protože mám rád produkty Apple, myslí si hodně lidí, že s tím název Rajče nějak souvisí, ale tak to není. Podobné služby se dřív jmenovaly Album nebo Album fotek, jenže to si nikdo nezapamatuje. Já jsem Rajčeti pracovně říkal iAlbum.cz po vzoru iDnes.cz. Začal jsem hledat doménu, ale žádná vhodná nebyla volná. Tak mě inspirovala jiná tehdejší služba, která se jmenovala po ovoci. Hledal jsem doménu a našel Rajce.net.

Kdo se kromě vás podílel na vzniku Rajčete?

Když jsem na něm začínal pracovat, byl jsem na to sám. Později jsem oslovil kamarády s tím, že když mi pomohou, jednou je zaměstnám. Oni se smáli, ale pomohli. Úplně první, kdo se zapojil, byl Jirka Borek, který mi pomohl se správou serverů. Potom se přidal grafik Richard, programátor Honza a další. Pracovali zadarmo a důvěřovali mi v tom, že je jednou zaměstnám. Rajče vzniklo jako komunitní projekt, ozývali se mi i uživatelé a nabízeli pomoc.

Takže jste si už v začátcích uvědomoval, že Rajče jednou může být úspěšná celorepubliková platforma na ukládání fotek?

Rozhodně. Inspirovala mě populární služba Napster, která už je dnes minulostí. Lidé díky ní mohli sdílet hudbu v mp3. Rozhodl jsem se, že vytvořím službu, která bude unikátní úložným prostorem bez omezení a kde budou lidé sdílet fotky.

23. 8. 2017 je pro Rajče velmi důležité datum. Fotografka Kateřina Elsnicová totiž nahrála jubilejní miliardtou fotku. Jako poděkování předal Kateřině tým Rajčete poukázku na fotodárky v hodnotě 3 tisíce korun.

Co bylo nejtěžší při rozjíždění Rajčete?

Asi chodit do práce. Já jsem se totiž v práci nudil a díky tomu Rajče vzniklo. Kdyby mě práce bavila, nedělal bych Rajče. Úplně nejobtížnější bylo samozřejmě zvládnout všechny potřebné technologie. Musel jsem se toho strašně moc naučit – třeba jak vytvořit aplikaci pro Windows přes webovou stránku, databáze, API. Měl jsem velmi široký záběr a všechno jsem dělal sám. Teď mám tým sedmi kluků, kteří se o tohle starají.

A je programování vaší původní profesí?

Ano. Dělal jsem to ale jen asi 2 roky. Nejsem žádný špičkový programátor. Když vývojáři narazí na můj starý kód v hlubinách Rajčete, smějí se, hele, tohle je tady ještě po tobě.

Jaké jsou pro vás největší milníky za 12 let existence Rajčete?

Úplně největší milník je podle mě to, že jsem se odhodlal Rajče pustit do světa a začalo se používat. Mám dokonce schovaný první e-mail, který jsem poslal svým kamarádům, abych jim Rajče ukázal. Dalším milníkem je akvizice Mafrou a třetím velkým milníkem je pokoření milionu návštěvníků měsíčně.

Museli jste se někdy potýkat s problémy? Vybavíte si třeba nějaký průšvih?

Můj osobní průšvih byl, že jsem dvakrát během dvou let zkolaboval, protože jsem strašně moc pracoval a nedokázal odpočívat.  Ale samozřejmě jsme se v historii Rajčete potýkali i s dalšími potížemi.

Miliarda fotek je pro většinu lidí asi nepředstavitelné množství. Jak funguje technologie, která je umožňuje shromažďovat a ukládat?

Potřebovali jsme nějaký chytrý postup, aby služba nebyla nákladná a dala se používat. Po stažení z foťáku jsou fotky hodně velké, ale pro prohlížení na internetu stačí menší. Finta je v tom, že fotky zmenšujeme na straně uživatele. Znamená to, že se fotky automaticky zmenší a pak nahrají na Rajče.

Jak je velké diskové pole – místo, kam se fotky ukládají?

Pole neboli úložiště je velké kolem jednoho petabytu. To je strašně moc a většina lidí si to asi ani nedokáže představit. Pořád přidáváme další místo. Každý rok nakupujeme nové servery a také vyhazujeme staré, u kterých se zvyšuje pravděpodobnost poruchy.

Takhle vypadalo první Rajče. Na repasovaném počítači Dell fungovalo úložiště fotek dva roky.

Po prodeji prodeji Mafře se technologie ukládaní fotek zmodernizovaly. I tyto servery jsou už historií - poslední z nich přestali v Rajčeti používat v červnu 2017.

Jaká je vaše nejoblíbenější funkce na Rajčeti a lidé ji třeba moc nevyužívají?

Na Rajčeti mě pořád nejvíc baví dávat nové fotky na svůj profil. Díky tomu celá moje rodina ví, co je u mě nového. Moc rád posílám fotky na Rajče e-mailem, je to rychlé, ale málokdo to zná. Na Rajčeti si taky pravidelně vybírám destinaci, kam pojedu na dovolenou. Na fotkách z katalogů jsou prázdné pláže a krásné moře bez lidí. Na Rajčeti najdu reálné fotky z míst, kam lidé jezdí na dovolené, takže se stačí mrknout a člověk ví, jak to bude vypadat tam, kam jede. Zkuste si zadat destinaci do vyhledávání na Rajčeti – je tam úplně všechno.

Poslední roky organizují nadšení fotografové srazy, kde se setkávají. Byl jste už na nějakém a co na to říkáte?

Je to naprosto skvělé. Srazy pořádá banda nadšenců a já jsem se na jeden z nich pozval, aniž bych prozradil, že jsem z Rajčete. Akce byla velmi příjemná, lidé se tam oslovovali rajčatovými přezdívkami. Moc jsem si to užíval. Nakonec se provalilo, kdo jsem, a lidé za mnou chodili a opatrně se mě na Rajče ptali. Říkal jsem jim, ať se nebojí kritizovat. Nakonec jsem odjel se seznamem námětů na zlepšení, která jsem účastníkům srazu přislíbil splnit. A to se i stalo. Chystám se na další fotosraz, opravdu to stojí za to. Dokonce jsem se tam i s jednou fotografkou skamarádil.

Na úplně prvním fotosrazu se rajčatoví fotografové sešli už v roce 2012 v Dolní Moravě. Od té doby se fotosrazy konají zpravidla na jaře a v zimě a organizuje je fotografka waverka.

Jaké novinky a změny můžete slíbit fotografům do následujících měsíců?

Rajče teď čeká spousta novinek. Několik let jsme prakticky neměli vývoj, ale teď na službě pracuje spousta lidí. Poslední dobou jsme se hodně věnovali vylepšování editoru produktů a novým produktům, které už jsme pustili do světa. Pak chceme zase pracovat na zdokonalení nahrávání a ukládání fotek. Už jsem udělali nové vyhledávání, brzo se budou uživatelům při prohlížení fotek nabízet podobná alba. Pak budeme zvětšovat náhledy fotek a zlepšovat prohlížení fotek.

Jaká je vaše vize do dalších let – kam by se Rajče mělo posunout?

Chceme se věnovat nejen fotoproduktům, ale i fotkám, plánujeme zálohování originálů. Spousta lidí nám totiž píše, že přišli o fotky a mají je jen na Rajčeti. Chceme jim pomoct a posíláme jim jejich fotky, ovšem ve zmenšené verzi. Lidé nám děkují i za to, ale není to ono. Proto chceme rozjet zálohování velkých fotek.

Kde berete inspiraci pro změny a novinky na Rajčeti?

Rajče funguje tak, že jeho tvůrci jsou zároveň jeho uživatelé. Všechno děláme pro veřejnost i pro sebe. Snažíme se, aby Rajče bylo co nejvíc pro lidi. Když třeba něco změníme a zvedne se vlna nevole, novinku stáhneme. Na Rajčeti není hromada funkcí, ale jen to, co lidi opravdu chtějí.

Co jsou pro vás největší životní úspěchy – zařadil byste mezi ně i Rajče?

Na prvním místě je rodina, ta je pro mě velmi důležitá. Mám dva syny a ženu. Mezi mé pracovní úspěchy patří projekt CaspiaTech, ve kterém se zabýváme chytrým řízením domů, a samozřejmě Rajče – to mi změnilo život.

 

Se zakladatelem Rajčete Mirkem Bučkem hovořila Eva Nováčková.

16. prosince 2017 · Eva Nováčková

Reklama