Domácí pražení kávy v horkovzdušné troubě krok za krokem

Název
Domácí pražení kávy v horkovzdušné troubě krok za krokem
Popis
Na vaše četné žádosti jsme pro vás připravili fotodokumentaci pražení kávy v horkovzdušné troubě krok za krokem.
Z naší produktové nabídky v tomto případě potřebujete pouze nepraženou kávu dle vlastních chuťových preferencí a tato další zařízení:
- horkovzdušnou troubu předehřátou na 220°C
- plech do trouby
- vaši pozornost a trpělivost při pražení
- 1 hodinu času
Postup:
- objednejte na našem e-shopu nepraženou kávu :-), např. zde - http://www.4coffee.cz/eshop1/%20neprazenakava/zelena-kava-smesi ;
- na plech rozprostřete jednu vrstvu nepražené (zelené) kávy - plech nezaplňujte celý, je třeba počítat s tím, že káva pražením zvětšuje svůj objem;
- v okamžiku, kdy máte troubu předehřátou na 220°C vložte plech s kávou do vyhřáté trouby;
- po každých 5 minutách pražení je třeba plech s kávou vyjmout z trouby, kávu promíchat a vyfoukat jemnou slupku pergamina, která se z kávy při pražení uvolňuje;
- jak můžete vidět na obrázku č.05, káva již po 5 minutách od zahájení pražení začne od okrajů tmavnout, pro stejnoměrné pražení je třeba dodržovat pravidelné promíchávání (na obrázku č. 06 je promíchaná káva vložena zpět do trouby)
- na dalších snímcích vidíte postupné tmavnutí - pražení kávy;
- na snímku č. 09 je vyfoceno vyfoukané pergamino;
- doporučujeme neustálou kontrolou pražení kávy a její promíchávání, jen tak docílíte kvalitního výsledku a stejnoměrně upražené kávy;
- na obrázcích č. 21 a 22 vidíte naši kávu po dokončení procesu pražení v horkovzdušné troubě, ačkoliv je uvedeno, že je takto upražená káva po 59 minutách od prvního vložení do trouby, počítejte s tím, že čistého času byla káva v troubě zhruba 35 minut, ostatní čas potřebujete po každých 5 minutách pražení na promíchávání kávy a vyfoukávání pergamina z kávy - v našem případě i na zhotovení fotek :-)
Doporučení:
- po upražení nechte kávu vychladnou na plechu, druhý den ji ještě v čisté utěrce promněte tak, abyste kávu zbavili pergamina, které na ní zůstalo, pergamino vyfoukejte a kávu následně uzavřete do obalu, který zamezí přístupu vlhka, světla a vzduchu;
- takto zabalenou kávu uchovávejte ve vaší nejchladnější místnosti s konstantní teplotou;
- ideální je tuto kávy začít konzumovat týden od jejího upražení, kdy se již plně rozvinou její chuťové a aromatické složky.
Závěrem:
Přejeme vám, aby pro vás příprava doma upražené kávy byla skvělou zábavou, na jejímž konci je báječný šálek vašeho nejoblíbenějšího nápoje :-).
Zdeněk Vantuch
Období
Statistiky
- 22 fotek
- 0 se líbí
Fototechnika
Pentax K10DKategorie a štítky
Nastavení
Fotoknihy z vašich fotek
Vyberte si z předchystaných knih pro Vás nebo vytvořte zcela novou.
Pexeso z vašich fotek
Stačí vybrat jen 32 fotek. Ostatní za Vás uděláme my.