Blog

3 + 1 tipy, jak vyfotit západ slunce

3 + 1 tipy, jak vyfotit západ slunce

17. prosince 2017 · 🍅

Vyfotit slunce umí jen nejlepší profesionálové. Jestli si tohle myslíte a nikdy jste nebyli fotit východ nebo západ slunce, zkuste to podle našeho návodu. Důležitá je dobrá příprava a odhodlání jít fotit třeba i několikrát, než se snímky povedou podle vašich představ.

 

1) Vyberte si to nejlepší místo

Foťte z kopce nebo nějakého vyššího místa. Právě tam totiž najdete pěkný horizont. Nezapomeňte ale, že slunce zapadá každý den trochu jinde a v jiný čas. Pokud si v červnu vyberete perfektní místo, kde vás ohromí dokonalý západ slunce, možná budete zklamaní, když se tam v září vrátíte s foťákem.

Jestli se za fotkami západu slunce plánujete vydat třeba na Sněžku nebo na jinou horu, doporučujeme vám sledovat předpověď počasí, ať tam nejdete zbytečně. Platí ovšem, že i když je nebe pod mrakem, můžete nafotit krásné snímky rudých mračen jako ze sci-fi filmu.

Podívejte se také na Mapu webových kamer Českého hydrometeorologického ústavu a najděte si krásné pohledy.

Pokud na vybraném místě rádi fotíte ve dne, nezapomeňte, že při západu slunce se může krajina proměnit. Působí na ni měkčí světlo, stíny se prodlužují.

Mračna berte jako pomocníky k zajímavější fotce.

 

2) Vezměte stativ

Že je na takovou příležitost dobré pohlídat si nabité baterie a prázdnou kartu, vám nemusíme připomínat. Praktické je vzít s sebou také stativ - klidně i malý a za pár korun. Výhodou je, pokud máte polohovatelný stativ, který vám umožní fotit i na nerovném povrchu.

Jestli si s foťákem rádi vyhrajete, zkuste také polarizační filtr. Umí odstranit odlesky a zvýšit sytost barev.

Na focení krajiny můžete vzít i přechodový filtr. Pomůže vám, aby nebe nebylo moc světlé a zem moc tmavá. Díky tomu nemusíte na počítači složitě zesvětlovat zem a ztmavovat oblohu.

 

3) Zaostřete, vyvažte bílou a připravte expozici na míru slunci

Velkou pozornost věnujte správnému nastavení foťáku - někteří fotografové dokonce nastavují už doma před odchodem na západ slunce, kde jen doladí detaily. Celkově vám nastavení může zabrat i 20 minut.

západ

Podexponovaný západ slunce ztmaví vše okolo.

  • Expozice: vaším cílem je správně exponovat slunce. Proto zkuste foťák podexponovat o 1 až 2 EV (exposure value, hodnota expozice). Díky tomu se například stromy nebo skály v popředí mění v tmavší siluetu bez detailů. Náročnou stínohru totiž foťák  obvykle nedokáže zachytit, ale to není na překážku - s podexponováním se vám povedou dramatické fotky, které hned upoutají pozornost na slunce.
  • Vyvážení bílé: když se mění světlo, mění se i bílá barva - do oranžového či namodralého odstínu. Můžete nechat svůj foťák automaticky vyvážit bílou nebo zkusit nějakou předvolbu. Obvykle máte k dispozici přednastavenou bílou pro stín, zářivku či žárovku. Zkuste projít všechny předvolby a vybrat tu nejlepší pro aktuální světlo.
  • Zaostření: ostření není při západu slunce velký problém. Zkuste ostření jinam než do slunce. Vyzkoušejte, jak bude fotka vypadat nejlépe.
  • Zoom: někteří fotografové si hrají také s nastavením ZOOMu. Určitě znáte fotky, na kterých měsíc či slunce září jako obrovská koule přes celou fotku. Zkuste to také.
  • Blesk: i díky nastavení blesku můžete získat zajímavou fotku. Nechte ho osvítit krajinu jen pár metrů před vámi - s tím vám pomůže režim Synchronizace s dlouhým časem závěrky. Snadno si tak přiblesknete pěkný keř či rostlinu, pokud jsou v dosahu. Ale pozor - blesk chce hodně zkoušení a možná budete potřebovat hodně trpělivosti, než vám vyjde fotka podle vašich představ.

 

Tip na závěr: nebojte se paprsků

Krásně zvýrazněné paprsky vyfotíte, pokud si pohrajete s nastavením vyšší clony. Zkuste třeba hodnotu f/16 nebo i vyšší. Díky tomu paprsky krásně vyniknou.

 

17. prosince 2017 · 🍅

Reklama