2012 04 22 - Břeclav, protest za zbitého chlapce

Název

2012 04 22 - Břeclav, protest za zbitého chlapce

Popis

V neděli zažila Břeclav akci nebývalých rozměrů. Zatím co jindy, pres její svátečně ospalé centrum projíždí pár desítek turistů, nyní se pres něj valilo na tři tisíce lidí. Konala se zde demonstrace proti útoku na mladíka (15), který byl minulý týden napaden trojicí zatím neznámých pachatelů, prý romské národnosti. Setkaní účastníků pochodu bylo u vlakového nádraží a krátce po 13.hodině vyšel směrem na náměstí TGM. Policisté kvůli zbrani chtěli zatknout jednoho mladíka, nakonec jej pouze odzbrojili a pustili. V čele průvodu šlo zhruba padesát radikálů, kteří skandovali hesla, typu "Cikáni do práce". Akci pořádali přátelé zraněného. Bohužel se jim ji nepodařilo řádně ohlásit a tak se do toho vložila Dělnická strana a demonstraci si zaregistrovala sama. Část přátel zraněného uspořádala jinou akci, tzv. Nedělní oběd - za bezpečnost v našem městě. A to na trávníku před základní školou v centru města. Aby mimo jiné vyjádřili: Že, podporují Péťu a jeho rodinu, vyjadřují nesouhlas s pochodem neonacistů, že umí (něco u)vařit. Na náměstí se pak příchozí dav rozdělil na dvě částí. Starostu Břeclavi Oldřicha Ryšavého, ovšem lidé spíše kritizovali. Na druhé straně prostranství dlouze čekal šéf Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas. Moc velký zájem o něj nebyl, musel se o své posluchače dělit se strarostou. Organizatoři pochodu se střídali za megafonem spolu s představiteli DSSS. Po hodině, se většina demonstrujících rozešla, jen část radikálů zašla do Riegrovy ulice, kde žije několik romských rodin. Zde pak vedli slovní přestřelky s antikonfliktním týmem, a dvě stovkami lidí z okolních domů. V záloze byli i policejní těžkooděnci, nemuseli vůbec zasahovat, jen dozorovali oblast. Celkově, měla celá akce klidný průběh, bez zranění. ((Zajímavostí, bylo například to, že šéf DSSS Tomáš Vandas, odmítl rozhovor s romským reportérem, kterého pak vytlačil Vandasův asistent. Antikonfliktní tým pouze přihlížel. Upřesnění: V neděli 15.4.2012 byl v Břeclavi tvrdě zmlácen patnáctiletý Petr Zhyvachivsky, pocházející z Ukrajiny. Byl převezen do nemocnice a přišel o ledvinu. Byl to brutální čin a tři pachatelé zaslouží být potrestáni (hrozí jim tři až deset let vězení). Chyby v textu vyhrazeny-dejte vedet)).Doplněk k 06 2012: Zvrat v případu Petra nastal minulý týden, kdy se mladík přiznal, že si vymyslel napadení třemi muži. Podle původní verze měl být minimálně jeden z nich Rom. Chlapec si však vážná zranění způsobil vlastní neopatrností, když se předváděl před kamarády.
Autor: Lukáš Ivánek

Období

Statistiky

  • 121 fotek
  • 2 videa
  • 0 se líbí

Fototechnika

Panasonic DMC-FZ7

Kategorie a štítky

Nastavení

Nahlásit album
V májové AKCI nyní máte fotoknihy s 25% a větší vyvolané fotky, vč. všech plakátů s 27% slevou. Neváhejte slevy využít. A nově nemusíte zadávat žádný kód. Slevu na produkty v akci získáte automaticky. Akce platí do 5. 5. 2024
Získat slevu

Vytvořte si fotodárky

Z alb a fotek na Rajčeti nebo i z disku počítače si můžete snadno a rychle vytvořit různé fotodárky pro sebe nebo své přátele.

Reklama
Reklama

Pokračujte v prohlížení

Jestli se vám album líbí…

Přihlásit se na Rajče Prohlédnout znovu
Spustit prezentaci Zastavit
TIPZměny uložíte také pokračováním na další fotku či video a zrušíte je klávesou ESC.
Přidejte do popisu štítky (např. #svatba #cestování) a fotku či video tak objeví více lidí.
2012 04 22 - Břeclav, protest za zbitého chlapce
Komentáře Přidat